Tratamentul ridurilor cu toxina botulinica BOTOX
Tarife
-
-
-
-
-
-
Despre
Ridurile sunt primele semne ale îmbătrânirii care pot fi vizibile la nivelul feței uneori de la vârste mai tinere. În zilele noastre există diverse proceduri care ne pot ajuta să le estompăm.
Când vorbim de riduri de expresie ne referim la ridurile frontale, glabelare şi cele de la coada ochiului, acestea fiind cele mai frecvente zone tratate.
La nivelul zonei frontale tratăm ridurile orizontale care par în urma contracţiei muşchiului frontal, la nivelul glabelei tratăm ridurile verticale produse de mușchii procerus și corugator, iar la coaga ochiului tratăm acele riduri produse de contracția mușchiului orbicular al ochiului (riduri de tip laba gâștii).
Ce este toxina botulinica?
Botoxul sau toxina botulinica este este produsă de către bacteria Clostridium botulinium şi funcţia sa este de a bloca acţiunea Acetilocolinei, un neurotransmiţător care produce contracţia muşchilor netezi şi striaţi.
Efectul toxinei botulinice se va vedea undeva după 48 de ore şi durează între 4 şi 6 luni în funcţie de muşchiul injectat, de cât de puternic este muşchiul şi în funcţie de doza folosită.
În ce constă procedura?
La momentul consultației se va discuta cu pacientul despre indicațiile, contraindicațiile, riscurile și așteptările acestei proceduri, precum și variantele alternative iar după evaluarea pacientului se va lua o decizie cu privire la efectuarea acestei proceduri.
Se aplică o cremă anestezică locală pentru ca disconfortul resimțit de pacient să fie cât mai mic și după aseptizarea zonei se injectează toxina cu ajutorul unui ac foarte fin în mai multe puncte la nivelul zonelor pe care dorim să le tratăm.
Procedura nu necesită timp de recuperare, pacientul putându-și relua activitatea imediat, însă cu respectarea recomandărilor de după procedură.
Indicațiile procedurii
- ridurile orizontale de la nivelul frunții
- ridurile verticale dintre sprâncene (zona glabelară)
- ridurile de la coada ochiului (laba gâștii)
- bunny lines (ridurile care apar la nas)
Contraindicații
Nu este indicat tratamentul cu toxină botulinică în următoarele cazuri:
- femei însărcinate sau care alăptează
- alergie la toxina botulinică sau unul din compuşi
- boli severe: miastenia gravis, scleroză laterală amiotrofică, sindromul Eaton Lambert, scleroyă multiplă
- persoane care au o infecţie în zona care urmează a fi tratată
- persoanele care urmează un tratament cu anticoagulant/antiagregant plachetar (Aspirina, Plavix, Clexane, Aspenter,Sintrom) sau orice alta terapie anticoagulanta
În cazul acestor pacienţi există un risc mai crescut de a dezvolta vânătăi după injectare, astfel că se recomandă întreruperea medicaţiei cu 2-3 zile înainte de efectuarea procedurii, daca acest lucru este permis de către medicului de specialitate şi reluarea medicaţiei după 24 de ore de la efectuarea procedurii.
Care sunt recomandările postprocedură?
- pacientul îşi va ţine capul în poziţie verticală cel puţin 4 h după procedură, va evita să se aplece
- pacientul va evita să îşi maseze zona injectată
- evitarea expunerii la solar, soare, saună și frig intens aproximativ o saptămână după injectare
- evitarea efortului fizic intens timp de o săptămână post procedură
- evitarea consumului de alcool și a fumatului 72 de ore
- nu se va aplica machiaj pe zona injectată timp de 24 de ore
- nu se vor realiza alte proceduri estetice (peelinguri, lasere) sau dentare în următoarele două săptămâni
Complicaţii
Complicaţiile care pot să apară în urma injectării toxinei botulinice la nivelul muşchiului frontal sunt:
- ptoză de sprâncene
- efectul Mephisto
Complicaţiile care pot să apară în urma injectării toxinei botulinice la nivelul zonei glabelare sunt:
- ptoza palpebrală- poate să apară în urma difuziei unei anumite cantităţi de toxină botulinică la nivelul muşchiului ridicător al pleoapei. Această ptoză este una tranzitorie şi dispare după mai multe săptămâni în funcţie de cantitatea de toxină difuzată.
Complicaţiile care pot să apară în urma injectării toxinei botulinice pentru corecţia ridurilor de tip laba gâştii sunt:
- asimetrii la nivelul buzei superioare dacă se injectează în apropierea muşchiului zigomatic mare iar injectarea se face profund
Alte complicații:
- durere, roşeaţă, senzaţie de arsură, vânătăi la locul injectării
- vedere dublă
- reacţie alergică- foarte rar
- dureri de cap tranzitorii
- simptome asemănătoare gripei
- dezvoltarea de anticorpi împotriva toxinei botulinice- apare în urma administrării prea frecvente toxinei botulinice ceea ce poate duce la un tratament nereușit
- dispersia toxinei botulinice din zona în care a fost injectată