top of page
Tratamentul Acneei

Tratamentul Acneei

Eclipse-1s-200px.gif

Tarife

Consult personalizat acnee

220 RON

Ce este acneea?

Acneea reprezintă o afecțiune cronică, inflamatorie a glandelor sebacee care duce la apariția de puncte albe, puncte negre, papulo-pustule, chisturi și noduli, la nivelul zonelor bogate în glande sebacee precum la nivelul feței

și trunchiului.

Este o afecțiune extrem de frecventă, care apare de obicei la adolescenți, dar poate să apară la orice vârstă, inclusiv la nou-născuți sau vârstnici. Din păcate, în absența unui tratament corect, poate să persiste ani de zile la unii pacienți. Este foarte polimorfă ca prezentare clinică, variind foarte mult ca tip de leziuni, zonă, severitate, vârstă și durata de apariție.

Deși acneea poate fi persistentă, există tratamente eficiente disponibile. Acneea este o afecțiune care poate cauza grave probleme psiho-sociale și de aceea este recomandat ca tratamentul să fie pus în practică cât mai devreme.

Acneeapoate lăsa în urma ei cicatrici inestetice, care persistă ani de zile după rezolvarea afecțiunii. O întârziere a tratamentului corespunzător creşte riscul unor cicatrici semnificative.

Ce cauzează acneea?

Factorul cel mai important de apariție îl reprezintă predispoziția genetică, care cauzează următoarele 4 modificări la nivelul pielii şi care duc la apariția leziunilor de acnee:

* Hipersecreție de sebum 

* Sensibilitate crescută a glandelor sebacee la acțiunea hormonilor androgeni

* Hiperkeratinizarea foliculului pilosebaceu

* Hiperproliferarea bacteriei Cutibacterium acne

Factori de risc

Acești factori pot declanșa sau agrava acneea:

* Hormoni. Sub acțiunea hormonilor androgeni, glandele sebacee devin mai active, secretând mai mult sebum. Schimbările hormonale din sarcină, perioada premenstruală, afecțiunile endocrinologice (hiperprolactinemie, sindrom de ovare polichistice), tratamentele hormonale (anticoncepționale) pot influența activitatea glandelor sebacee

* Medicamente. Acneea poate fi agravată de medicamentele de tip corticosteroizi sau litiu

* Dieta bogată în alimente cu un indice glicemic ridicat (pâine, produse de patiserie, dulciuri) și anumite tipuri de lactate

* Stres. Hormonii de stres pot influența glandele sebacee și pot agrava acneea

* Îngrijirea improprie a pielii. Acneea poate fi exacerbată și de anumiți factori locali: o igienă prea strictă (curățarea frecventă și cu substanțe agresive), folosirea unor folosirea unor produse nepotrivite de igiena de ex. produse de îngrijire bogate în uleiuri, substanțe hidratante

* Frecarea sau presiunea pe piele (telefoane, căști, etc) traumatizarea leziunilor de acnee

Cum se tratează acneea?

Tratamentul acneei este necesar deoarece cauzează efecte negative psiho-sociale atât în stadiul activ, cât și din cauza sechelelor cicatriciale pe care le lasă.

Tratamentul este extrem de variabil și personalizat în funcție de vârstă, aspect clinic, severitate, afecțiuni asociate, prezența cicatricilor, etc.

Tratamentul se poate împărți în 3 categorii:

1. Tratament topic- se folosește în formele ușoare/moderate şi constă într-o combinație variabilă de tratamente locale medicamentoase, dermato-cosmetice și estetice

3. Tratament sistemic - se folosește în formele moderate și severe  

5. Tratament pentru cicatricile postacneice

 

Tratamentul acneei necesită o abordare complexă, personalizată.

Cum se formează cicatricile postacneice?

Cicatricile post-acnee sunt rezultatul vindecării defectuoase a leziunilor inflamatorii de acnee (papule, pustule , noduli, chiste).

 

TIPURILE DE LEZIUNI POST-ACNEICE:

 

Se întâlnesc mai multe forme de leziuni post-acneice :

 

  1. Petele postinflamatorii – pot fi hiperpigmentate (maronii) sau roșii
  2. Cicatricile atrofice – cicatrici cu lipsă de substanță - care pot fi la rândul lor de 3 feluri:
  • Ice-pick care sunt depresiuni adânci cu diametrul mic, în formă de V, localizate de obicei la nivelul obrajilor
  • Boxcar ce sunt cicatrici superficiale sau mai profunde, cu diametrul mai mare, bine delimitate, cu margini verticale;
  • Rolling cu suprafața mare dar nu foarte adânci, dau un aspect vălurit tenului

 

3. Cicatricile hipertrofice ce sunt leziuni reliefate, rezultate prin formarea în exces a țesutului cicatriceal în cadrul procesului de vindecare

Tratamentul urmelor și cicatricilor postacnee

Cicatricile postacnee fiind de mai multe tipuri și tratamentul lor necesită o abordare combinată de diferite proceduri pentru a obține un rezultat cât mai estetic.

 

În cadrul unei consultații medicul specialist face o evaluare completă a tipului de cicatrici, tipului de ten, istoricului medical și inclusiv a stilului de viață pentru un plan de tratament personalizat fiecărui pacient în parte.

 

TRATAMENTUL CICATRICILOR POSTACNEICE ATROFICE:

 

1.LASER FRACȚIONAL CO2

 

Gold standard în tratamentul cicatricilor postacnee, LASERUL ABLATIV FRACTIONAL CO2 și-a demonstrat eficiența în multiple studii științifice. Laserul fracțional cu CO2 produce microcoloane de vaporizare a țesutului cicatricial, stimulând astfel formarea de fibre de colagen noi, sănătoase. Profunzimea de penetrare a laserului poate fi apreciată de medicul curant în funcție de setările alese - adresându-se astfel atât cicatricilor atrofice cât și cicatricilor hipertrofice.

 

Tratamentul cu laserul CO2 necesită o perioadă de recuperare post-procedură de 5-7 zile. Ședințele se efectuează o dată la 4-6 săptămâni, ideal toamna, iarna sau primăvara.

Durata unei ședințe este de aproximativ o jumătate de oră și se efectuează după anestezie locală cu cremă anestezică.

Este necesară fotoprotecție cu SPF 50+ timp de minim 4 săptămâni după procedură. Efectul unei ședințe este vizibil după aproximativ 1 lună, iar sinteza de colagen este stimulată timp de până la 9 luni postprocedură.

 

2.MICRONEEDLING (DERMAPEN4)

 

Sistemul Dermapen4 utilizează cartușe cu ace sterile, individuale pentru siguranța optimă a fiecărui pacient. Acele penetrează vertical pielea la adâncimi ajustabile, generând micro-canale și stimulând capacitatea naturalăde vindecare a organismului prin producția de colagen și elastină.

Tratamentul se efectuează cu anestezie locală și implică o perioadă de vindecare  de 3-4 zile. Pentru a obține rezultate foarte bune, sunt necesare mai multe ședințe de tratatment (4-6 ședințe), efectuate la interval de minim 1 lună.

Unul dintre avantajele majore ale tratamentului cu Dermapen, este faptul că permite combinarea terapiei microneedling cu mezoterapia sau cu PRP (Platelet-rich plasma) facilitând astfel pătrunderea unor cocktail-uri de substanțe nutritive în zona țintită sau stimularea regenerării tisulare cu plasma proprie. Aceste cocktail-uri de vitamine și aminoacizi sunt esențiale pentru o eficiență maxim a tratamentului.

 

3.MEZOTERAPIA

 

Un cocktail de vitamine, aminoacizi, acid hialuronic este injectat în derm, stratul pielii cel mai afectat de cicatrici. Se poate combina cu microneedling pentru

 

4.PEELING-UL CHIMIC

 

Există o mulțime de combinații de acizi care se adresează diverselor probleme ale tenului acneic (pori dilatați, exces de sebum, pete pigmentare, cicatrici post-acneice).

 

⁃Peeling-ul superficial spre mediu – ajunge la nivelul epidermului și dermului superficial. Cei mai utilizați sunt acidul salicilic și azelaic (potrivit și tenului sensibil). Se adresează pacientilor care încă mai au acnee activă, exces de sebum, pori dilatati, petelor pigmentare rămase în urma leziunilor inflamatorii precum și leziunilor retenționale (puncte negre, puncte albe). Acest tip de peeling determină o exfoliere ușoară, greu observabilă de către cei din jur. Efectul este vizibil incepând cu 1 săptămână post-procedură. Este indicată fotoprotecție SPF 50+ timp de 4 săptămâni.

⁃Peeling-ul mediu spre profund cu acid tricloracetic (TCA) se adresează cicatricilor, în special celor de tip ice-pick și boxcar, cicatrici cu suprafața mică dar cu profunzime mare. Timpul de recuperare post-procedură este de 5-7 zile. Ședințele se pot efectua o dată la 4 săptămâni, ideal toamna, iarna sau primăvara. Este necesară fotoprotecție SPF 50+ timp de minim 4 săptămâni după procedură. Efectul unei ședințe este vizibil după aproximativ 1 săptămână pentru pori dilatați, sebum, pete pigmentare și după minim 4 săptămâni in ceea ce privește remodelarea cicatricilor, ameliorarea acestora continuând pe parcursul a câteva luni.

 

5.FILERELE DERMICIE: Acidul hialuronic injectat în/sub cicatrici, ridică straturile superficiale ale pielii care astfel devine mai netede

6.TRATAMENTUL CHIRURGICAL

 

⁃Punch excizii- metoda se folosește pentru cicatricile icepick. Sub anestezie locală cicatricea este excizată cu ajutorul unul punch cu diametru variabil și marginile sunt suturate.

⁃Incizie subcutanată (subcizie)- e folosită în tratamentul cicatricilor deprimate, de tipul „rolling”. Se folosesc ace speciale, pentru eliberarea aderențelor fibroase cicatriciale din derm și hipoderm. Astfel, este permisă formarea de colagen nou care ridică și netezește suprafața cicatricii tratate. Se poate completa cu injectarea unui filler dermic.

 

TRATAMENTUL LEZIUNILOR POSTINFLAMATORII:

 

  • Fotoprotecţie (SPF 50+)
  • Folosirea retinoizilor -aceştia grăbesc procesul de remodelare a pielii
  • Administrarea AHA (alfa hidroxiacizii) şi BHA (beta hidroxiacizii) în concentraţia potrivită, de asemenea, ajută procesul de remodelare a pielii

 

TRATAMENTUL CICATRICILOR ELEVATE (HIPERTROFICE ȘI CHELOIDE)

 

Cicatricile cheloide sunt cicatrici care depășesc leziunea inițială, devin reliefate, ferme și pot ajunge la dimensiuni mari. Pot să apară oriunde pe piele, dar mai frecvent apar pe decolteu sau spatele superior.

Tratamentul acestor cicatrici (hipertrofice sau cheloide) trebuie să țină seama de mai multe aspecte: localizarea cicatricii, dimensiunile acesteia și de vechimea ei. În funcție de aceste aspect, medicul dermatolog  va întocmi un plan de tratament, care de cele mai multe ori presupune mai multe metode combinate. Dintre acestea amintim:

Injectăr intralezionale- Se pot injecta corticosteroizi, cu rolul de a aplatiza cicatricile sau enzime recombinate-Pbserum. De obicei sunt necesare injectari multiple la interval de câteva săptămâni (de obicei 2-3).

Crioterapia- tratament care ingheata tesutul cicatricial. Asociata cu injectarea intralezionala de corticosteroizi poate avea rezultate foarte bune.

Tratament chirurgical- având în vedere riscul mare de recidivă după intervenția chirurgicală, pentru îndepărtarea cheloizilor i se asociază și alte tratamente, fie înainte fie după.

Plasturi și geluri siliconice- pentru a fie eficiente aceste tratamente trebuie folosite continuu, rezultatele folosirii lor sunt modeste, de obicei reduc discomfortul, durerea și poate reduc puțin mărimea cicatricii.

bottom of page