Degetul în resort
Tarife
Tratament deget în resort
1000 RON
Ce este degetul în resort?
Degetul în resort sau tenosinovita stenozantă este o patologie care afectează tendoanele flexoare ale mâinii și provoacă blocarea degetelor în momentul efectuării mișcării de flexie-extensie. Degetele afectate se pot bloca complet în momentul efectuării mișcării de flexie fiind necesară ”tragerea ” degetului.
Acest lucru se datorează unui proces inflamator la nivelul tecii tendoanelor flexoare, blocând astfel alunecarea tendonului înainte și înapoi.
Care sunt cauzele apariției?
Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției acestei patologii, incidența bolii fiind mai crescută la femeile peste vârsta de 40 de ani. Factorii de risc pentru această patologie sunt: diabetul zaharat, guta, poliartrita reumatoidă și anumite meserii (cele care presupun efectuarea de activități repetitive cu mâna).
Simptomatologie
Pacientul poate să prezinte următoarele simptome:
- durere în palmă
- rigiditate la nivelul degetului afectat
- blocarea degetului
- nodul prezent la nivelul palmei, care poate să fie dureros sau nu
Diagnostic
În urma consultației se va examina mâna pentru a stabili cu exactitate dacă pacientul se confruntă cu această patologie, se vor explica indicațiile, contraindicațiile și toate detaliile legate de intervenția chirurgicală. Mai poate fi necesară în unele cazuri o ecografie de părți moi pentru a putea face diagnostic diferențial cu alte patologii.
Tratament
În funcție de caz și de evoluția bolii se poate opta pentru tratament chirurgical sau nechirurgical.
- tratamentul nechirurgical sau conservator- se recomandă în cazurile cu simptomatologie ușoară și constă în repaus funcțional al degetului afectat, imobilizarea pe atelă şi administrarea de medicaţie antiinflamatoare
- tratamentul chirurgical- se recomandă în cazurile cu simptomatologie gravă sau atunci când tratamentul conservator nu dă rezultate.
În ce constă intervenţia chirurgicală?
Operaţia se realizează sub anestezie locală cu xilină, durează aproximativ 45-60 de minute şi constă într-o mică incizie la nivelul palmei urmată apoi de eliberarea scripetelui afectat (secţionarea lui) astfel încât tendonul să poată glisa fără probleme și sutura plăgii.
Contraindicaţii
Este interzisă administrarea medicamentelor anticoagulante sau antiagregante cu aproximativ 10 zile înaintea intervenţiei chirurgicale. La momentul consultaţiei pacientul îşi va informa medicul cu privire la eventualele tratamente urmate sau boli cronice pe care acesta le are.
Recomandări postoperatorii
- menţinerea mâinii în elevaţie pentru a ajuta la scăderea edemului postoperator
- suprimarea firelor de sutură se va face la aproximativ 10-14 zile
- se vor prescrie analgezice în caz de durere sau discomfort
- evitarea folosirii mâinii timp de 5-7 zile postoperator
- exerciţiile de forţă se pot relua treptat după aproximativ două săptămâni
În lipsa unui tratament adecvat pot să apară leziuni ireversibile ale scripeţilor şi tendoanelor, inclusiv modificări la nivelul articulaţiilor, făcând astfel mult mai dificilă recuperarea postoperatorie.